Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

de KennisMakerij

verbindt mensen !

Mijn Blog

Blog

Bericht uit Burgos

Posted on May 19, 2012 at 1:09 PM
Vandaag zaterdag 19 mei 2012 was ik na een korte rit al om kwart over negen ('s morgens) in Burgos. Dat kwam zo: donderdag en vrijdag had ik lekker lange stukken gedaan (donderdag 81 km van Los Arcos naar het klooster Yuso bij San Millan en vrijdag ook 81 km naar een auberge in San Juan de Ortega. Dat ligt maar 35 km van Burgos vandaan. En omdat de lopers vanmorgen al om kwart over vijf begonnen te rommelen, was ik ook vroeg op  en reed om half acht weg. In laaghangende bewolking. Het was een vrij vlakke rit, dus ik was er zo. Vandaag dus tijd om Burgos te bekijken.
Maar eerst nog even over de voorgaande dagen. Donderdag moest ik door Logrono, een grote stad, en dat houdt altijd op. De fiesters reden ook een stuk gelijk op met de lopers, wat niet prettig was. Het was een beetje rommelige dag, ook weer vanwege al die grote wegen die gekruist of gevolgd moeten worden. Maar dat klooster in San Millan was prachtig. Ik vond er vlakbij een kamer in een soort guesthouse en kon daarna lekker mee met een rondleiding door het klooster. Er waren drie nederlandse mannen op Koga's, met wie ik 's avonds gegeten heb in hun hotel (de enige plek waar je nog wat te eten kon krijgen). Gezellig wel. Uiteraard heb je het dan over ervaringen en hoe zij het doen. Een van hen zei: een rustdag kan ook zijn dat je een kort stukje fietst en het er dan van neemt. Dat is dus wat ik vandaag doe. Mijn ervaring is dat ik me niet anderhalve dag in een stad kan vermaken. En bovendien begint het verlangen om aan te komen bij me te kriebelen. De duitse man, met wie ik een tijdje opgetrokken ben, SMS-te dat hij in Santiago was aangekomen. Hij is overigens over de andere pas gegaan (kortere route)..
Vrijdag was een beetje een kilometer-dag: dat heb je soms. Wel in Santo Domingo even de kathedraal bezocht (waar in een hok een levende kip en haan een legende in ere houden). Het was wel een rijke schakering aan landschappen die dag. Lange rechte, op en neer gaande stukken (schiet wel op), klimmen over vrij open wegen met dientengevolge schitterende uitzichten en klimmen door een lieflijk groen dal met bomen langs de weg.
Ik wilde naar de alberge van San Juan de Ortega, omdat daarover wat romantische opmerkingen in m'n boekje stonden (en ik genoeg km had gereden). Maar wat een afgetrapte bedoening was dat. Geen keuken (kon ik weer niet koken: en ik die spullen maar meeslepen). Gelukkig was er een klein cafeetje naast waar je lekker en goedkoop een standaard maal kon eten. Super druk natuurlijk, dus als je aan de beurt was, werd je omgeroepen. Zo kwam ik bij een stel italianen te zitten en een francaise. Een aardig gesprek in frans en engels door elkaar heen.Goed, je zoekt een stapelbed op (smoezelig) en doucht en hoopt er het beste van. Ik wilde het toch een keer meemaken. Met z'n 24-en op een slaapzaal. Snurkend, naar het toilet, draaiend, zuchtend, ritselend met plastic zakjes. De zaal leeft ! Ik kon er eigenlijk wel om lachen. Maar was ook wel blij dat ik er weg was. Nu heb ik een kamertje in een hotel in het centrum van Burgos.
De kathedraal bezocht. Ik vond het eigenlijk een verbijsterende ervaring. Het is geen gebouw, maar een soort totaalkunstwerk. Allemaal kapellen, met allemaal rijk versierde altaarstukken. Een prachtige hoge koepel, vol fijn beeldhouwwerk. En overal beeldengroepen. Pracht en praal. Mooi gerestaureerd.. Ik ben er twee keer met open mond doorheen gelopen. Ik vroeg me wel een beetje af of god zich hier nou thuis zou voelen. Van buiten had het bouwwerk vele gezichten. Prachtig versierde gevels, torentjes, zijbeuken. Het oude Burgos is overigens vrij klein: dat kon je goed zien vanaf het hoger gelegen kasteel met magnifiek uitzicht over de stad en het omringende landschap. Om de oude stad veel lelijke hoogbouw en pompeuze gebouwen. Jammer. 
Morgen, zondag, toch maar weer verder. Het regende vandaag nogal en dat schijnt het morgen ook te doen. Ik nader wel de spaanse hoogvlakte, vooral bij de lopers gevreesd om zijn lange saaie hete trajecten. Zoals altijd: ik ben benieuwd, maar het komt zoals het komt.
Ik denk de laatste tijd -nu ik het boekje van Andriessen (zie een van de eerste blogs) weer lees- veel na over wat nu mijn onderliggende verlangen (zoals Andriessen het aanduidt) bij deze tocht is. Het is lastig daar woorden voor te vinden, maar ik ga dat wel proberen. Dat hou je tegoed. Voor nu: een pelgrimsgroet.
kees.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

4 Comments

Reply Marjan Waltman
9:22 PM on May 20, 2012 
Lieve Kees,
Vanavond de film The Straight Story (weer) gezien. Over de man die op zijn grasmaaier met aanhanger ruim 600 kilometer aflegt om zijn broer te bezoeken. Voor hem is het ook een pelgrimstocht, en hoewel hij halverwege het aanbod krijgt om per auto verder gebracht te worden, is het voor hem belangrijk zijn tocht op zijn manier en in zijn tempo af te maken. Zijn doel is om vrede te sluiten met zijn broer die hij na een heftig meningsverschil 10 jaar niet meer gezien heeft. De langzame weg is voor hem nodig om zijn trots opzij te zetten, zoals hij het verwoordt; zijn onderliggend verlangen.
Ik ben benieuwd of jij woorden kunt gaan vinden voor jouw onderliggend verlangen bij je fietspelgrimstocht.
Embrace, Marjan
Reply Gijs en Marjolijn
7:28 AM on May 21, 2012 
Beste Kees, behalve je inspanning blijven je berichten een verrassing voor ons, we volgen ze met veel aandacht en soms ook wat herkenning, wij reden ooit met de auto ongeveer in dezelfde richting. Je bekijkt wel veel meer dan wij hebben gedaan maar Burgos konden we niet missen. Jouw gevoel tijdens de rondgang is mij duidelijk, er zijn talrijke voorbeelden van dergelijke zeer uitbundig uitgevoerde heiligdommen en je kan je afvragen ten koste waarvan, het toerisme vaart er overigens goed bij. Heel mooi ook jouw ontmoetingen met andere reizigers.Je hebt het over het onderliggende verlangen wat je onder woorden wil gaan brengen, je hebt al een aardige voorzet gegeven in een van je eerste blogs.Ik kijk daar wat simpeler tegenaan, iedereen wil denk ik wel eens de dagelijkse sleur ontvluchten en zich weer meer natuurmens voelen, een bedevaart is wel een zeer heftige manier. Een vriendin vertelde een voorbeeld van een bedevaartganger die zodanig veranderd was dat zijn naasten er niet blij mee waren. Kees we kijken uit naar je verhaal over je aankomst in Santiago de Compostela, goede reis verder.
Reply Stineke Heinen
2:44 PM on May 21, 2012 
Ha Kees, Ik heb je even een tijdje niet gevolgd, maar je hebt al wel een hele prestatie geleverd. Leuk je verhalen over de kathedraal in Santo Dominga (met kip en haan)te lezen. Ik heb jaren geleden ook in die streken rondgereden. Je zult deze dagen wel weer kouder en winderiger weer hebben in Spanje. A.s. woensdag vlieg ik weer over je heen richting Mallorca. Rayanair pakt een schitternde route over nog steeds besneeuwde Pyreneeën. Heel veel succes, je bent er bijna. Je belevenissen zijn boeiend om te lezen. Hartelijke groet, Stineke
Reply Ria Leerling
5:10 AM on May 22, 2012 
Lieve Kees, de wielen van je fiets gaan rond en rond, rond en rond (kleine variatie op een kinderliedje), en zo kom je al heel dicht bij het fysieke eindpunt van deze tocht. Dank voor je prachtige reisbeschrijvingen. Blijft de fiets het goed doen? Geen spaken-leed meer? Geen bericht - goed bericht, zal ik maar denken. Op de weerkaart kijkend, zie ik dat het noorden van Spanje in een koeler gebied ligt dan de rest van Spanje, met af en toe wat regen. Ik wens je een paar mooie laatste etappes en een ja, wat voor woord moet ik nu vinden, goede? fijne? behouden? aankomst. Laat ik het maar op een 'gezegende' aankomst houden, dat draagt alles in zich. In een mail staat het stukje van Buber. Hartelijke groeten, Ria